Hogyan fedezd fel és fejleszd a természetadta intuíciós képességed?

Az intuíció fejlesztése könnyen megy, elég csak belevágnod. Az intuíciós képesség, a belső hang meghallása sokféle módon lehetséges. Egy dolog feltétlenül kell hozzá. A csendteremtés apró művészete. Mert művészet ez, ezért javaslom, hogy finoman vezesd be. 

Mi az első lépés?

1. Hagyd a csendet megszületni

Sokáig idegen volt számomra ez a mondat. Nem is értettem egy idő után, hogy a rengeteg munka után hogyan is teremthetnék csendet. Zajra vágytam, kikapcsolódásra. Minden külső forrást aktivizáltam, hogy belém költözzön valahogy a nyugalom. Nem ez történt. A zaklatottságom fokozódott.

A csend, a nyugalom lassan érkezett el az életembe. Nyugalmat nem parancsolhatsz magadnak. A nyugalom lassan érkezik, s ennek első pici pillére, ha a csendet hagyod megszületni. 

Ha nem vagy képes valamiért csendet teremteni, akkor hagyd magad, hogy rá tudj hangolódni.  Mert a Te csended benned érlelődik, benned fejlődik, benned növekszik. S van, amikor hallgat. És ez nem baj.

A csend lehetőséget teremt, hogy olyan dolgokra is felfigyelj, amire máskor nem. Például meghallasz olyan hangokat, amiket a belső vezetőd mond, így fejlődik az intuíciós képesség.

Ez is olyan idegen volt számomra és egyszerre természetes.  Belülre figyelni? Mi által válik ez lehetségessé? Hogyan lehet ezt elérni? Mit kell tennem ezért? Tudok ezért tenni? Alkalmas vagyok erre? 

A fejem annyira tele volt, zavar és káosz és belül mégis ott volt a tiszta bizonyosság. Igen, van rá másik út. Van út, amin jobban fogok tudni járni. Van út, ami természetesebb és könnyebb számomra mint az, amin haladok. Hú, na ezt felfedezni a valódi felszabadultság, amikor érzed, hogy képes vagy kiszabadulni a korábbi nyomorodból. Amikor rátalálsz az útra.

És a következő a huppanás. Mert azt gondoltad, ha ez megvan, akkor minden olyan könnyű. Hát nem. Nem biztos, hogy könnyebb. Másnak más, de nem biztos, hogy könnyebb. Most már azt is tudom, hogy az is könnyebb, ha felfedezed.

Hogyan fedezheted fel?

2. Gondolat és csend

Egyszerűen felfedezheted. Hagyd magad figyelni. Engedd meg magadnak a felfigyelést. Mit is jelent felfigyelni valamire? Mit is jelent észrevenni az aprócska jeleket? Hogyan kell ezt csinálni? 

Nagyon egyszerű. Engedd bele magad az életbe. A valódi értelemben. Amikor érzékelsz, amikor észlelsz, amikor érzel. Érezd a rezdüléseket, érezd az intuíciós képességed.

“Valójában a tudomány sohasem fedez fel semmi újat. Az újat mindig az emberi intuíció fedezi fel, a maga egyéni és más emberek számára nemigen követhető útján. A tudomány csak arra alkalmas, hogy az intuitíve meglátott igazságokat szigorú módszerességgel bebizonyítsa.” Mérő László

3. Hogyan kezdd el fejleszteni az intuíciós képességed?

Erre csak egy javaslatom van. Örökítsd meg. Írd le vagy fedd fel, tedd hozzáférhetővé magadnak a későbbiekre, hogy tudd tanulmányozni, elemezni, akár rendszerezni. A cél, hogy jobban értsd magad. Csak ennyi a cél.

Egyszerűen vágj bele, nincs más dolgod, mint elkezdeni figyelni és leírni. Nem kell még megmagyaráznod, nem kell különleges tartalmat tulajdonítani egyetlen eseménynek sem.

A cél az információgyűjtés. Információk saját magadról, a saját működésedről, arról, aki vagy és arról, milyen irányba vezeted saját magad.

Hogy ez nehéz-e? Naná. 

4. Gyakorlati tanácsok

  • Engedd el a szorítást, hogy ennek feltétlenül észszerűnek kell lenni.
  • Adj bizalmat az intuícióidnak.
  • Próbáld ki, hogy valamit megteszel belső megérzésből anélkül, hogy felsorakoztatnád a érveket ellene és mellette.

Ez a folyamat erősíti az önreflexiós képességed. Önmagadról, a saját képességeidről, a belső tapasztalásaidról írsz.

Követhetővé teszi, hogy hol tartasz, segíti a megfigyelő képességed, hiszen fogékonyabbá válasz arra, hogy még gondosabb legyél önmagadhoz, a saját tapasztalataidhoz.